top of page

Boekentips

Als leescoördinator bij mij op school kon ik het niet laten om hier ook een leuke pagina met boekentips te starten. Ik vind het heerlijk om zelf te lezen en om de kinderen voor te lezen. Vaak lees ik elk jaar dezelfde boeken voor, omdat die nou eenmaal een succes zijn. Dit deed ik, tot ik een keer naar een netwerkdag voor taal was en daar van recensent Bas Maliepaard een inspirerende lezing kreeg. 

Hij vertelde ons dat we vaak dezelfde soort boeken voorlezen. Boeken die populair zijn, vaak ook al thuis voorgelezen worden en die de kinderen ook zelf wel zouden kiezen. Daardoor krijgen de kinderen weinig diversiteit aan boekensoorten aangeboden. Bas pleit voor het voorlezen van meer literaire boeken. Dit zijn vaak boeken die wat meer aan de verbeelding van de kinderen overlaten en waarbij niet alles al is uitgedacht. En waarom zou je niet eens een gedichtenbundel voorlezen? Ik werd enthousiast van zijn energie en ben wat meer gaan letten op mijn voorleeskeuze. 

Ik denk dat het goed is om een mix te maken van populaire en literaire boeken om voor te lezen. Bij de boekentips hieronder heb ik aangegeven of het een populair (P) of een literair (L) boek is (andere boeken hebben geen teken). Je kunt dit terugvinden in de titel. 

Ben je zelf op zoek naar een literair boek en spreken deze boeken je niet aan? Dan kun je ook eens een kijkje nemen op jaapleest.nl. Hier staan veel recensies over jeugdliteratuur.

Bas gaf ook aan dat je nooit een hele serie moet voorlezen. Hij zegt dat het beter is om alleen het eerste deel voor te lezen. Je maakt de kinderen dan enthousiast voor een verhaal en creëert daarmee dat ze zelf verder willen lezen. Zo vergroot je hun leesmotivatie. Voor mij een enorme eye-opener, want hoe heerlijk is het om een tweede deel voor te lezen als een boek aanslaat? Nu is het natuurlijk niet zo dat je dat nooit meer mag doen, maar het is wel goed om deze argumenten in je achterhoofd te houden bij het kiezen van een nieuw voorleesboek. 

Je hoeft deze boeken natuurlijk niet allemaal te kopen. Wij hebben met school een bibliotheekpas en daarmee leen ik de voorleesboeken bij de bieb. Zo kun je elke keer blijven vernieuwen en kost het je niet steeds een nieuw boek! 

Ik wens jullie veel voorleesplezier!!!

bottom of page