top of page

Verjaardag vieren


Een verjaardag vieren is iets wat je meerdere keren per jaar doet. Elke leerkracht heeft zo zijn eigen manier om een verjaardag te vieren. Vandaag wil ik met jullie delen hoe ik de verjaardagen van de kinderen altijd vier.

Ik vind het vieren van je verjaardag altijd iets belangrijks. Het is weer een stap in je leven waar je terug kijkt op de mooie momenten die je al hebt meegemaakt en mag dromen over de toekomst. Voor kinderen is ouder worden een waar feestje, ze worden steeds groter, wijzer en stoerder. Daarom zorg ik ervoor dat de klas ook een feestje is als de kinderen hun verjaardag vieren.

Als een kind zijn/haar verjaardag viert heb ik slingers in de klas opgehangen, ballonnen om zijn/haar stoel gedaan, de feestmuts ligt klaar op tafel en ook het feestvarken zit klaar om geknuffeld te worden door de jarige job.

Op het digibord zet ik de verjaardagstaart voor de jarige klaar. Hiervoor gebruik ik een verjaardagstaart van schoolbordportaal. Het leuke aan deze taart vind ik dat hij een muziekje heeft, zo is het vrolijk binnenkomen voor de jarige.

http://www.schoolbordportaal.nl/data/ftpstorage/verjaardagstaart.swf

Wanneer de jarige binnenkomt mag hij/zij de verjaardagstaart op het bord versieren. Daarna glitteren we de taart nog even (door op next te drukken) en dan is het feest al goed begonnen.

Wanneer het tijd is om dan echt de verjaardag van het kind te gaan vieren zingen we met de klas één lied. Maar één? Ja, maar één! Maar wel een hele lange. Dit lied werd ooit een keer in een groep 3 gezongen waar ik stage liep en die is altijd blijven hangen. Het is het lied Jozefien van Benny Vreden. Helaas is deze alleen op cd verkrijgbaar, maar de feestcd van Benny Vreden is zeker de moeite waard om te hebben!

Wat maakt het lied Jozefien dan zo leuk? Het lied gaat erover dat Jozefien jarig is en er veel familie op bezoek komt. Zo komen haar opa, oma, oompje, tante, nichtje, neefje en twee vriendjes op bezoek. In plaats van Jozefien kun je natuurlijk de naam van het jarige kind zingen.

Op deze website kwam ik de tekst tegen van het lied (dan heb je een beetje een idee).

http://www.roekos.nl/pagina212.html

Bij mij mag het jarige kind dus 8 andere kinderen uitkiezen die tijdens het lied op bezoek komen. Dit bezoek krijgt van mij een feesthoedje en een (nep)cadeautje mag natuurlijk niet ontbreken. Tijdens het zingen komt er steeds één kind naar voren en geeft zijn/haar cadeau aan de jarige job. Aan het eind van het lied staat de jarige job met zijn/haar handen vol cadeaus, wat ik zelf altijd een leuk gezicht vind. Het bezoek blijft gezellig naast de jarige job staan, want die moeten steeds een regeltje blijven zingen.

Na het zingen krijgt de jarige van mij de toverstok en mag hij/zij met twee andere kinderen de rest van de klas in slaap toveren. Dan is het tijd voor de traktatie. De kinderen delen de traktatie uit en toveren daarna de klas weer wakker. Wanneer de kinderen lekker smullen van de traktatie mag de jarige bij mij nog een kaart uitzoeken om de klassen rond te gaan en mag hij/zij nog een klein cadeautje uitzoeken voor zijn/haar verjaardag.

Nou is dat een feestje of niet!

#feest #feestvieren #beginschooljaar #verjaardagvieren #verjaardag #feestje #verjaardagslied

bottom of page