top of page

Fantasieverhaal: Een bijzondere opa en oma


Een gave opdracht voor de Kinderboekenweek 2016 met als thema 'Voor altijd jong'. Maar ook een toffe tekenopdracht om de fantasie van de kinderen te prikkelen.

Rian Visser is een kinderboekenschrijfster. Ze schrijft prentenboeken, voorleesboeken, gedichten en leesboeken. Ik heb haar een keer ontmoet op een inspiratiemiddag voor lezen. Daar vertelde zij over het fantasieverhaal. Ik was enthousiast en ben gelijk met haar verhalen aan de slag gegaan.

Wanneer je het fantasieverhaal voorleest spreekt het allemaal eigenlijk voor zich. Het is een verhaal om de kinderen te leren hun fantasie te gebruiken. Alles mag in het fantasieverhaal! De leerkracht leest het verhaal voor en de kinderen tekenen. In het verhaal staat precies wanneer je moet stoppen met lezen, zodat de kinderen even kunnen tekenen. Aan het eind van het verhaal krijgen de kinderen de gelegenheid om de tekeningen helemaal af te maken.

Dit verhaal gaat over een bijzondere opa en oma. Het zijn jouw (van de kinderen) opa en oma. Je hebt ze nog nooit ontmoet, maar ze schrijven je wel veel brieven. Bij die brieven sturen ze steeds een foto, dat zijn vaak wel gekke foto's. Jij gaat ze binnenkort opzoeken en mag bedenken hoe je daar heen gaat, fantaseert over hun huis en bent nieuwsgierig naar hun geheim!

Hieronder een stukje uit het verhaal (dit lees je als leerkracht voor):

Een week later kwam er weer een brief. Bij deze brief zat een klein pakje. Voordat ik de brief las, maakte ik eerst het pakje open. Ik was zo nieuwsgierig wat erin zou zitten!

Teken wat er in het pakje zit. Wat hebben opa en oma gestuurd? Is het een sleutel, een vergrootglas, een bijzondere steen, een vreemde munt, een gekleurde bril, een feestslinger of een kledingstuk? Bedenk het zelf maar.

Het fantasieverhaal kun je via de website van Rian Visser downloaden. Je moet je hiervoor even aanmelden voor de tips leesbevordering. Daarna kun je de materialen gratis van haar website downloaden.

Voor dit verhaal heeft Rian Visser ook een soort boekje ontwikkeld. Die kun je daar ook downloaden. Wanneer je het blad als een soort harmonica vouwt krijg je een mooi boekje van je fantasieverhaal.

Op haar Yurls pagina staat nog wat meer uitgelegd over het fantasieverhaal:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1271563/illustratiesinkinderboeken.pdf

Er zijn nog twee andere fantasieverhalen:

1. Een oud krakend huis

2. Een geheim laboratorium

#kinderboekenweek #kinderboekenweek2016 #tekenen #lezen #fantasie #fantasieverhaal #tekenopdracht #leesmotivatie

bottom of page