top of page

Pesten met appels


Na het zien van dit filmpje wist ik dat ik hier ook iets mee moest in de klas. Pesten is en blijft (helaas) veel voorkomen op scholen. Je kunt de kinderen niet jong genoeg voorbereiden op de invloeden van het pesten. Ik vind het mooi om dit te kunnen visualiseren met appels.

Klik op het plaatje om het filmpje te bekijken.

In dit filmpje wordt heel mooi uitgelegd hoe je deze les kunt geven aan de leerlingen in jouw groep. Ik heb dit van de week met mijn groep 3 gedaan.

- Je neemt twee appels mee, waarvan je er eentje een aantal keer hebt laten vallen. Doe dit niet te ver van tevoren, anders wordt de buitenkant van de appel ook lelijk en dat is voor deze opdracht niet de bedoeling.

- Spreek met de kinderen over pesten. Wat is pesten? Wat gebeurd er dan? Wie is er wel eens gepest? Wat hebben ze bij jou gedaan? Is er ook iemand die wel eens heeft gepest? Wat heb je toen gedaan? En waarom deed je dat?

- Na dit gesprek vertel je de kinderen dat je tegen de ene appel lieve en leuke dingen gaat zeggen en tegen de andere appel alleen maar lelijke dingen. De kinderen in mijn groep vonden dit in het begin wat lastig om te doen, maar kwamen daarna wel los.

- Daarna hebben we de appels vergeleken. Zien ze er nog mooi uit van buiten?

- Toen heb ik de appels open gesneden en ze laten zien hoe de appels er nu van binnen uitzagen. De appel waar we lief tegen hadden gedaan was helemaal mooi. De appel waar we lelijk tegen deden had een heleboel beurse plekken. Hierna legde ik de link met kinderen die gepest worden. Je ziet soms van buiten niet hoeveel pijn dit van binnen doet.

Een mooie manier om de gevolgen van pesten voor de kinderen duidelijk te maken. Ook kan ik hier nu goed op terugvallen wanneer er kinderen zijn die pesten.

#pesten #appels #rotteappels #lelijkdoen #pester #gepestworden #socialevaardigheden #sociaalemotioneleontwikkeling

bottom of page