top of page

Tulpen vouwen met de iPad


Sinds een paar maanden hebben wij op school ook een paar iPads. Ik ben druk op zoek naar leuke apps voor de kinderen. Tijdens mijn zoektocht kwam ik iets geweldigs tegen! Op de website van Vouwjuf kwam ik deze tulpen tegen. Nu denk je vast: 'Wat heeft dat nou te maken met de iPad?' Het leuke van deze tulpen is dat dit een knutselopdracht is waarbij de iPad ook gebruikt wordt.

Hoe werkt dat dan?

Vouwjuf heeft een QR-code gemaakt bij de tulpen. Op je iPad heb je dan de app 'QR code scanner' nodig. Wanneer de kinderen de QR code van de tulp met de iPad scannen krijgen ze een uitleg-filmpje te zien. In dit filmpje wordt duidelijk uitgelegd hoe de kinderen de tulpen moeten vouwen.

Zo ben jij als leerkracht BIJNA overbodig!

Het leuke aan deze opdracht is dat de kinderen op hun eigen niveau aan de slag kunnen. Ze kunnen het filmpje zo vaak bekijken als ze willen. Het ene kind snapt de opdracht misschien meteen, waar het andere kind nog een aantal herhalingen nodig heeft. Maar uiteindelijk maakt iedereen dezelfde tulpen.

Ik ben er enthousiast mee aan de slag gegaan en de kinderen vonden het geweldig om te doen. Bij sommige kinderen moest ik nog een klein beetje helpen met de technische instellingen van de iPad en een klein beetje bij het vouwen. Maar de meeste kinderen hebben de tulpen zonder mijn hulp weten te maken. Hierdoor had ik de tijd om gewoon eens te observeren wat er tijdens zo'n les allemaal gebeurd. Ik heb echt genoten van deze vouwopdracht en raad jullie zeker aan om dit eens in je eigen klas te proberen!

Ik heb de kinderen bij deze opdracht ook nog vaasjes laten versieren. Hiervoor heb ik plastic flesjes gebruikt. Deze flesjes heb ik met een stanleymes doormidden gesneden, zodat ik de onderkant kon gebruiken voor het vaasje. De kinderen hebben de vaasjes versierd met verschillende glitter stenen en vilten figuren. Om het vaasje extra stevigheid te geven heb ik ze gevuld met zand. Daarna hebben we de tulpen erin gezet en maken deze vrolijke tulpenvaasjes onze vensterbank lekker kleurrijk.

Naast de tulpen heeft Vouwjuf ook een QR-code gemaakt voor een krokus. Deze krokussen heb ik ook geprobeerd in mijn groep 3, maar dat vonden ze toch nog wel wat lastig. Met mijn hulp is het wel gelukt, maar ik denk dat dit juist een mooie uitdaging is voor de hogere groepen! Dus mocht je geen groep 3 hebben maar toch dit gave concept eens uit willen proberen, probeer dan eens of het jouw klas lukt om de krokussen te vouwen!

Succes!

#tulpen #tulpenvouwen #iPad #Apps #QRcode #apps #vouwopdracht #vouwen #lente #appsalgemeen #appsonderbouw #appsmiddenbouw

bottom of page