Sneeuwballendictee


Dit is een coöperatieve werkvorm die de kinderen FANTASTISCH vinden! Want hoe leuk is het als je met iets door de klas mag gooien?! Bij deze opdracht mag dat gewoon. De kinderen in mijn klas willen nu alleen nog maar dictee doen!

Hoe werkt het?

- Maak van tevoren blaadjes met de dicteewoorden erop. Je moet net zoveel blaadjes als leerlingen maken. Ik heb 27 leerlingen in de klas, dus heb ik 27 woorden op blaadjes geschreven.

- De kinderen pakken gewoon hun dicteeschrift. Je deelt de blaadjes uit en laat de kinderen het woord op het blaadje in hun dicteeschrift opschrijven.

- Vervolgens mogen ze van hun blaadje een prop (sneeuwbal) maken. Vertel hier wel bij dat ze moeten proberen het blaadje niet te scheuren (gebeurt in de loop van het dictee wel, maar dat is niet zo'n ramp). Dan mogen ze hun sneeuwbal door de klas gooien!

- Als de sneeuwballen weer op de grond liggen pakken ze er eentje. Die vouwen ze open en dat woord schrijven ze in hun dicteeschrift.

- Als iedereen dat heeft gedaan herhaal je deze stappen. Het kan zo zijn dat de kinderen meer keer hetzelfde woord pakken, dat is geen probleem. Je schrijft dan gewoon een paar keer hetzelfde woord op. Het gaat immers om het oefenen van het schrijven van de woorden!

Ik zeg echt een aanrader die je zo morgen in de klas kunt uitvoeren!

#dictee #sneeuwballendictee #bewegendleren #bewegendtaal #spelling