Klanken springen


Wat gaat dat leren lezen in groep 3 toch altijd hard he! Ik vind het altijd wonderlijk om te zien hoe de kinderen dit oppakken. Ze komen binnen met weinig besef van letters en dan, een paar maanden later, kunnen ze gewoon al lezen! Dit maakt het voor mij toch wel één van de tofste dingen aan groep 3.

Het lezen gaat alleen niet bij iedereen van een leien dakje. Daarom is het belangrijk om op allerlei manieren te blijven oefenen.

Na de laatste toets die ik bij de kinderen heb afgenomen merkte ik dat ze nog veel moeite hadden met de dubbele klanken. Dus toen dacht ik: die moeten we extra oefenen! Maar hoe doe je dat zonder dat het veel extra tijd opslokt? Deze oefening is daar uitermate geschikt voor.

Je hebt de volgende materialen nodig:

- Ronde vouwblaadjes van ongeveer 15 cm

- Boeklon

- Letterkaartjes (hieronder te downloaden)

Ik knipte de letterkaartjes uit en plakte ze op een rond vouwblaadje. Daarna heb ik ze op de grond bevestigd met een stuk boeklon. Het voordeel van boeklon is dat er een mooie plastic beschermlaag overheen zit die je makkelijk weer kunt verwijderen, zonder dat er plakresten achterblijven. Ook is het gemakkelijk schoon te maken (want vies wordt het wel als de kinderen er steeds overheen lopen).

De opdracht is heel simpel! Elke keer als je over de gang loopt spring/loop je over de letters en benoem je deze hardop. Dus kom je de klas binnen, dan benoem je de letters, maar ook als je even gaat plassen, we terugkomen van buitenspelen, je een boek moet wisselen, etc. Je kunt namelijk niet vaak genoeg oefenen!

Je kunt deze oefening natuurlijk ook doen met andere letters of met woorden!

Download de letterkaartjes hier:

Letterkaartjes

Klik hier als bovenstaande link niet werkt

Letterkaartjes

Afgelopen schooljaar begon ik zelfs met springen bij kern start!

#bewegendtaal #lettersoefenen #automatiseren #dubbeleklanken