top of page

Getal van de dag wisbordjes


Al eerder schreef ik een blog over het getal van de dag, waarbij ik mijn zelfgemaakte werkbladen met jullie deelde. Het blijft een goede oefening voor het leren van de basisvaardigheden voor het rekenen. Denk bij de basisvaardigheden aan het splitsen van getallen, werken met dubbelen/halveren, kennen van de verliefde harten/10-vriendjes, plus- en minsommen onder de 10 vlot kunnen uitrekenen, de volgorde op de getallenlijn kennen, etc.

Die zelfgemaakte bladen zijn leuk en helemaal naar mijn zin, maar geven je nog wel iets werk als leerkracht. Je moet ze toch steeds printen, wat ook weer veel papier kost en de kinderen gooien het daarna toch vaak weg. Want zeg nou zelf, wat moet je daar mee thuis?

Gelukkig vond ik daar een goede oplossing voor! De website mijnwerkplekje.nl verkoopt namelijk wisbordjes met het getal van de dag erop, hoe handig is dat!!! Je hoeft niet steeds naar het kopieerapparaat om de werkbladen te kopiëren en je verspilt geen papier. Het enige dat je nodig hebt is het wisbordje, een whiteboardstift en een doekje (maak ik van zo'n geel schoonmaakdoekje) om het weer uit te vegen. De kinderen kunnen het wisbordje helemaal invullen met het getal van de dag, vervolgens weer wissen en de volgende keer weer invullen met een nieuw getal.

De kinderen uit mijn klas vonden het erg leuk om te doen! Ze zijn gek op de wisbordjes, het is toch weer net even wat anders dan werken met potlood en papier. Het eerste getal van de dag heb ik helemaal met ze samen gedaan, zodat ze goed leren hoe dit werkt. Daarna kunnen ze dit prima alleen invullen. Ik laat de kinderen hun wisbordjes in het kastje bewaren, zodat ze ze ook gemakkelijk weer tevoorschijn kunnen halen.

Het getal van de dag kun je op verschillende manieren inzetten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dit als startopdracht te doen als de kinderen de klas in komen, zo heb je in een paar minuutjes toch even aandacht voor de getallenrij. Je kunt het natuurlijk ook inzetten in een rekencircuit of in je rekenhoek. Maar ook als losse les tussendoor geven of bijvoorbeeld als klaaropdracht na het rekenen. Ook het controleren kan op verschillende manieren. Je kunt als leerkracht langslopen (want bij omhoog houden heb je niet het beste overzicht), je kunt de bordjes laten inleveren met hun naam erop, maar je kunt ze natuurlijk ook bij elkaar laten controleren.

Handig van deze wisbordjes is ook dat de achterkant gewoon helemaal wit is. Je kunt de achterkant dan ook gebruiken als leeg wisbordje voor andere lessen!

Kortom, eindeloos veel plezier met deze wisbordjes, een echte aanrader dus!

#wisbordjes #wisbordje #getalvandedag #tellentot20 #rekenoefening #rekenentot10 #rekenen

bottom of page