De Gorgels van Jochem Myjer (P)


De Gorgels, geschreven door Jochem Myjer, is echt een fantastisch leuk boek wat onwijs aanslaat bij de kinderen. Het is een spannend avontuur waar je helemaal in wordt meegezogen. Het is een fantasieverhaal met delen van de werkelijkheid erin. Daardoor vragen de kinderen zich vaak af of de Gorgels echt bestaan.

Voorlezen vanaf 5 jaar.

Zelf lezen vanaf 7 jaar.

Achterkant van het boek:

Midden in de nacht wordt Melle wakker. Er zit een vreemd wezentje op de rand van zijn bed. Het lijkt wel een bolletje wol, met armpjes en beentjes en twee harige, puntige oren. Maar als Melle het licht aandoet, is het wezentje verdwenen. Als hij er op school over vertelt, lacht iedereen hem uit. Zelfs papa, die bioloog is, zegt dat het onzin is, dat zulke wezentjes niet bestaan. Maar Melle weet zeker wat hij gezien heeft…

Uiteindelijk komt Melle erachter dat het wezentje een Gorgel is en ze worden dikke maatjes. Ze beleven een groot avontuur, want er zijn ook wezens die het niet zo goed voor hebben met de kinderen, namelijk de Brutelaars. Er volgt een groot gevecht, waardoor het boek echt spannend is.

De kinderen uit mijn klas vroegen steeds: 'juf ga je weer verder lezen uit de Gorgels?' Kortom een groot succes bij de kinderen. Dit is dan ook een populair boek.

Naast het eerste deel van de Gorgels is er ook een tweede deel: 'De Gorgels en het geheim van de gletsjer'. Dit is ook een super leuk deel wat ik graag voorlees. Maar als je de kinderen wil motiveren om te lezen is het ook leuk om alleen het eerste boek voor te lezen en vervolgens het tweede boek door de kinderen zelf te laten lezen. Het is dus wel aan te raden om het tweede deel in de boekenkast te hebben staan.

Ook is er een soort prentenboek van de Gorgels: 'De wereld van de Gorgels'. In dit deel kom je eigenlijk meer te weten over de Gorgels. Hoe ze wonen, leven en hoe Bobba (de Gorgel van Melle) klaargemaakt wordt om een echte Waakgorgel te zijn. Het is geen groot voorleesboek, maar wel leuk om in de boekenkast te hebben staan, zodat de kinderen dit boek zelf kunnen lezen.