Superjuffie! van Janneke Schotveld (P)


Superjuffie! is toch ook stiekem wel één van mijn favoriete boeken. Het sluit ontzettend aan bij de belevingswereld van de kinderen, omdat het gaat over een juf en een klas. De kinderen zouden allemaal wel zo'n superjuffie willen en je kunt hier als juf leuke grapjes over maken als je het boek met ze gelezen hebt.

Voorlezen vanaf 7 jaar.

Zelf lezen vanaf 8 jaar.

Achterkant van het boek:

Juf Josje lijkt een heel gewone juf. Maar als er een dier in gevaar is, verandert ze in Superjuffie. Zodra ze een hap van haar krijtje neemt, krijgt ze superkrachten en schiet als een groene tornado door de lucht. Al snel ontdekken haar leerlingen haar gave, maar gelukkig beloven ze niets tegen de strenge directeur te zeggen. Samen verzinnen ze allerlei uitvluchten wanneer juf Josje weer eens te laat op school komt met takjes in haar haar of een eendje in haar jaszak. Ondertussen gebeuren er heel vreemde dingen in de stadsdierentuin: de directeur is plotseling vertrokken en er wordt een tijger ontvoerd. Komt Superjuffie's hulp op tijd?

Het is een leuk verhaal met grappige elementen. Zo vinden de kinderen het gek en grappig dat de juf krijtjes eet om Superjuffie te worden. Mocht je met school aan Carnaval doen, dan is het erg leuk om jezelf als Superjuffie te verkleden, inclusief krijtjes. Je doet dan alleen in het pakje krijtjes ook wat snoepkrijtjes. Die eet je dan stiekem steeds. Ik heb dit een keer gedaan en de kinderen vonden het geweldig. Ze wilden natuurlijk allemaal een hapje van mijn krijtje nemen, omdat ze dachten dat het een snoepkrijtje was. Toen zij een hapje wilde nemen gaf ik ze natuurlijk een gewoon krijtje ;). Erg leuk om die reacties te zien.

De kinderen uit mijn klas kunnen geen genoeg krijgen van Superjuffie. En gelukkig hoeven ze dat ook niet, want er zijn onwijs veel delen van Superjuffie! Hieronder nog even de delen in de goede volgorde (al kunnen de boeken ook los gelezen worden).

Deel 1: Superjuffie!

Deel 2: Superjuffie komt in actie!

Deel 3: Superjuffie op safari

Deel 4: Superjuffie in de soep

Deel 5: Superjuffie in de jungle

Deel 6: Superjuffie op kamp

Deel 7: Superjuffie op de Zuidpool

Deel 8: Superjuffie en het apencircus

Voor de leesmotivatie is dit dus een enorm goed boek. Heb je ze warm gekregen bij deel 1? Laat ze de rest van de delen dan lekker zelf lezen!