top of page

Loop & lees

Wat vind ik het toch leuk om de kinderen in groep 3 te leren lezen! Ik geniet er echt zo van dat ze zelf ontdekken hoe leuk het lezen is en dat ze het steeds beter kunnen.

Ze worden er alleen niet beter in als ze niet veel oefenen. Daarom probeer ik steeds weer nieuwe, leuke, inspirerende en ook bewegende opdrachten voor ze te bedenken om bezig te zijn met het lezen. De oefening loop & lees is daar een voorbeeld van.

De oefening is eigenlijk heel simpel en spreekt voor zich: loop & lees!

Maak van tevoren bladen met woorden. Ik heb in Word gewoon een stuk of 10 woorden/zinnen overgenomen uit Veilig & Vlot (hoort bij de methode Veilig Leren Lezen). Geef elk blad ook een nummer. Wil je een snelle loop & lees? Kies dan voor 6 bladen. Heb je iets langer de tijd dan kun je ook voor 10 bladen gaan. Deze bladen kun je echt super makkelijk zelf maken, dit kost je max. 5 minuten tijd. Hieronder kun je een voorbeeld downloaden en zelf aanpassen.


Print voor de kinderen het loop & lees afstreepblad uit (hieronder te downloaden). Ik heb op dit blad 2 versies staan: 6 bladen en 10 bladen. Om het milieu niet al te veel te vervuilen heb ik ervoor gekozen om het afstreepblad te lamineren. De kinderen kunnen dan met een wisbordstift en het gelamineerde blad langs de leesbladen. Zijn ze klaar? Dan wissen ze hun kruisjes weer uit en leveren het blad in. Zo voorkom je dat je vaak een papiertje moet weggooien.

De kinderen lopen door de ruimte op zoek naar bladen. Zien ze een blad hangen? Dan lezen ze de woorden/zinnen die op het blad staan. Alles gelezen? Dan kijken ze welk cijfer het blad heeft en kruizen dit cijfer af op hun afstreepblad. Vervolgens gaan ze op zoek naar het volgende blad, tot ze alle getallen hebben aangekruist.

Wil je het lezen op niveau aanbieden? Ik heb uiteindelijk 3 bladen in de klas gehangen: één op maan, één op ster en één op zon niveau!



Download hier de loop & lees bladen


loop en lees afstreepblad
.pdf
Download PDF • 101KB

Kern 9 maan
.docx
Download DOCX • 25KB

Kern 9 ster
.docx
Download DOCX • 26KB

Kern 9 zon
.docx
Download DOCX • 36KB

bottom of page