top of page

Race-rekenen

Wat is race-rekenen?

Race-rekenen is een oefening om sommen vlot te leren automatiseren. 

Waarom race-rekenen?

Om steeds beter en sneller sommen uit te leren rekenen moeten de kinderen veel oefenen.

Het is belangrijk dat de sommen onder de 10 goed geautomatiseerd zijn, omdat ze grotere

sommen dan makkelijker kunnen uitrekenen. Dit geldt natuurlijk ook voor het uitrekenen

van de tafels. Hoe vaak hebben we die in het dagelijks leven ook nog nodig. 

Race-rekenen helpt bij het automatiseren van al deze rekenvaardigheden.

Voor wie is race-rekenen?

De racebladen zijn op verschillende niveaus te maken. Hierdoor zijn ze te gebruiken voor diverse groepen. Ik heb nu racebladen gemaakt met plus- en minsommen tot 10. Maar ik heb nog veel meer ideeën voor de racebladen. Denk hierbij aan sommen tot 20, tafels en 10-vriendjes. Heb jij ook nog ergens behoefte aan? Laat het me weten!

 

Hoe werk je met deze race-bladen?

De kinderen rekenen dezelfde sommen 2 keer uit, hiervoor moet je het raceblad dubbelzijdig printen. Ze krijgen elke keer 1 minuut de tijd om zoveel mogelijk sommen uit te rekenen. De eerste keer schrijven ze op het eerste blad de antwoorden van zoveel mogelijk sommen die ze in 1 minuut kunnen maken. Dan volgt het nakijken, want het gaat er natuurlijk om hoeveel sommen ze goed hebben gemaakt. Bij elk raceblad is dus ook een antwoordblad gemaakt. De kinderen kijken na 1 minuut hun gemaakte sommen na en schrijven in het eerste vakje op hoeveel sommen ze goed hebben gemaakt. Zo zijn ze eigenlijk al 2 keer met dezelfde sommen bezig. Daarna draaien ze het blad om en krijgen ze een nieuwe kans om de sommen uit te rekenen. Het is nu de bedoeling dat ze proberen om meer sommen goed te maken. Ze krijgen weer 1 minuut de tijd om zoveel mogelijk sommen te maken. Ook deze sommen kijken ze eerst na. Dan schrijven ze in het tweede vakje op hoeveel sommen ze nu goed hadden. Zijn het er meer dan de eerste keer? 

Hoe kun je de race-bladen inzetten?

Je kunt deze bladen op verschillende manieren inzetten. Je kunt ze inzetten in een rekencircuit, waarbij de kinderen de bladen zelfstandig of onder begeleiding kunnen maken. Om meer controle te hebben zou je bij dit onderdeel dan zelf kunnen gaan zitten, maar je kunt hier ook ouders bij inschakelen. 

Daarnaast kun je de bladen ook heel goed klassikaal inzetten. Geef elk kind een blad, ze starten te gelijk en na 1 minuut geef jij het signaal: 'potloden neer'. Dan pakken ze een andere kleur om na te kijken. De antwoorden zou je dan ook op het digibord kunnen laten zien, zodat je niet alle antwoorden hoeft te printen. Daarna herhaal je dit nog een keer.

Ook leuk is het om deze bladen in tweetallen te laten maken. De één maakt het blad, de ander houdt de tijd bij. Eventueel kunnen ze ook elkaars werk tussendoor nakijken.

Deze bladen zijn natuurlijk ook heel goed te gebruiken aan de instructietafel of in te zetten bij RT.

bottom of page