top of page

Massagekaartjes


Elke vrijdag beginnen de kinderen en ik de dag met massage. Nu denk je vast, massage? Jazeker! Heerlijk om de dag relaxt en ontspannen te beginnen. Nu is een massage niet alleen goed om lekker te ontspannen, maar ook voor de sociaal emotionele ontwikkeling. De kinderen leren elkaar aanraken, begrijpen wat hard/zacht aanvoelt, moeten elkaar vertrouwen en leren hun grenzen aan te geven. Belangrijke aspecten voor het omgaan met elkaar.

Voor de massage gebruik ik de massagekaartjes van Helen Purperhart. Deze zijn onder andere te bestellen bij bol.com.

Het zijn kaartjes die je houvast geven om de massage met kinderen uit te voeren. De kaartjes hebben verschillende thema's en onderwerpen. Zo kun je een heleboel dingen op elkaars rug bakken, maar ook naar de dierentuin of een bloem laten groeien. Door middel van een verhaal (waarvoor de richtlijnen op het kaartje staan) masseren de kinderen elkaar. Hier zie je het voorbeeld van het bakken van de pizza.

De kinderen werken in tweetallen. Ik laat deze tweetallen meestal maken door de maatjeskiezer op Gynzy. Zo gaan niet alleen vriendjes en vriendinnetjes met elkaar, maar leert iedereen uit de klas met elkaar omgaan. De kinderen accepteren hun maatje vaak zonder morren, want het bord heeft dat bepaald.

Het ene kind zit op de stoel, met de rugleuning aan de zijkant, zodat hun rug vrij komt. Dit kind zit met twee voeten op de grond, de handen op de schoot, de schouders ontspannen naar beneden en de ogen dicht. Het andere kind staat achter het kind op de stoel. Dit kind moet goed luisteren naar de leerkracht en mag ook alleen maar doen wat de leerkracht zegt. De kinderen op de stoel moeten zich namelijk goed kunnen ontspannen en dat kan niet als de ander gek gaat doen (vertrouwen).

Dan begin ik altijd met: 'de kinderen die achter de stoel staan leggen voorzichtig de handen op de schouders van het kind dat op de stoel zit'. Zo is het eerste contact gemaakt. Dan vertel ik het verhaal van het kaartje en voeren de kinderen steeds de beweging uit die ik in de lucht voordoe. Op de kaartjes staan richtlijnen in korte zinnen, hier maak ik zelf een verhaaltje van.

De eerste keer vinden de kinderen het masseren meestal nog een beetje gek, raar en spannend, maar later kunnen ze er echt van genieten. Als ik het wel eens van het programma schrap vanwege tijdgebrek krijg ik veel teleurgestelde gezichten van de kinderen.

Een massage duurt ongeveer 10 minuten. Daarna bedanken (op fluistertoon) de kinderen elkaar voor de massage en wisselen ze om van plek. Dan vertel ik hetzelfde verhaal nog een keer, maar nu gaan de andere kinderen masseren. Ook deze kinderen bedanken de anderen voor de massage en dan gaat iedereen rustig terug naar zijn/haar plek.

Belangrijk is om tijdens de massage de rust te bewaren. Er mag niet gepraat worden. De kinderen op de stoel mogen alleen aangeven als iets te hard is en dus zachter moet of als het wel ietsje harder mag. Dit doen ze dan op fluistertoon. De massage mag nooit pijn doen. De kinderen masseren over de hele rug, vanaf de schouders tot net boven de billen. Ze raken de billen niet aan, dat is bij mij altijd een duidelijke regel. Tijdens de massage doe ik het licht uit, zodat er een ontspannen sfeer ontstaat in de klas. Ook zet ik een rustgevend muziekje op (van Youtube).

Ik hoop dat de kinderen bij jullie in de klas er net zo van genieten als die van mij.

#algemeen #massage #massagekaartjes #masseren #vertouwen #ontspanning #sociaalemotioneleontwikkeling

bottom of page