Opstelkaartjes


Het schrijven van verhalen vinden de kinderen in mijn klas altijd een hele kluif. Ik geef ze een opdracht waarbij ze hun fantasie goed moeten gebruiken, maar ik merk dat de kinderen er niet helemaal uitkomen. Ik gebruikte opstelkaartjes die een collega had gemaakt. Daar stond dan een titel op waarbij de kinderen een verhaal moesten verzinnen. Ik merkte alleen dat de kinderen hier nog niet mee uit de voeten konden. Veel kinderen konden niet tot een verhaal komen, een titel was niet genoeg. Als ik ze dan nog met wat tips op weg hielp kwamen ze er meestal wel uit. Dat bracht mij op het idee om de opstelkaatjes te herschrijven. Ik heb een paar titels van mijn collega gebruikt en hier wat tips voor de kinderen aan toegevoegd. Daarnaast heb ik zelf ook nog een paar thema's verzonnen en de kaartjes even in een hip jasje gestoken. De opstelkaartjes (30 stuks) zijn hieronder te downloaden. Ik denk dat ze geschikt zijn voor de groepen 3 en 4.

Ik heb ze zelf uitgeprint en gelamineerd, zodat ze langer mee gaan. Ik heb ze in een vrolijk doosje gedaan (gekocht bij Hema) om ze zo te kunnen gebruiken in de klas.

Ik werk er als volgt mee:

- Laat de kinderen allemaal een kaartje grabbelen uit de doos.

- De kinderen lezen de titel. Kunnen ze er gelijk een verhaal bij bedenken? Dan mogen ze meteen aan de slag.

- Vinden ze het moeilijk om een verhaal bij deze titel te bedenken? Laat ze dan de tips lezen die op het kaartje staan. Misschien helpen deze tips om wat meer houvast aan het verhaal te geven. De kinderen hoeven de tips niet (allemaal) te gebruiken, maar het mag wel.

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de kinderen de vragen niet letterlijk gaan beantwoorden. Dat deden mijn kinderen in het begin wel. Dan stond er op het kaartje: hoeveel monsters zijn er? En het kind schrijf in haar schrift op: zes. Dat is niet het maken van een verhaaltje. Maar als je dit eenmaal aan ze hebt uitgelegd volgen er leuke verhalen.

Download de opstelkaartjes hier

Opstelkaartjes

Klik hier als bovenstaande link niet werkt

Opstelkaartjes

Hieronder zijn een paar verhalen van de kinderen uit mijn klas te lezen. Ik laat ze er ook altijd een mooie tekening bij maken.

#opstel #opstelkaartjes #taal #stellen #stelopdrachten #verhaalschrijven #fantasie

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now