top of page

Shut the box


Kennen jullie het spel 'Shut the box' al? Dit is echt een leuk rekenspel waar de kinderen op verschillende manieren met de getallen omgaan. Ze leren optellen, maar ook strategisch te denken. Dit is een leuke oefening om in te zetten bij een rekencircuit, maar kan ook gewoon tijdens het spelen gespeeld worden.

Je kunt het spel bij verschillende winkels kopen. Ik heb een simpele (goedkope) versie gekocht bij Flying Tiger, maar zie op internet dat ze ook te koop zijn bij bijvoorbeeld Intertoys. Ook zijn er varianten te koop waar je met bijv. 4 spelers tegelijk kunt spelen. Als je googled op 'Shut the box' vind je diverse varianten en winkels waar je ze kunt kopen.

Hoe werkt het?

- Zorg ervoor dat je alle getallen naar boven hebt staan.

- Je gooit met twee dobbelstenen tegelijk. Je gooit dan bijvoorbeeld 2 en 4. Nu mag je verschillende getallen naar beneden doen. Je kunt kiezen uit de volgende opties:

* 2 + 4 = 6, dus je doet het getal 6 naar beneden.

* je hebt 2 en 4 gegooid, dus beide getallen mogen naar beneden.

* je hebt 2 en 4 gegooid, je mag ook één van deze getallen kiezen om naar beneden te doen. Dus of 2 of 4.

- Vervolgens gooit hetzelfde kind nog een keer. Het kind gooit namelijk net zo vaak achter elkaar tot hij/zij niet meer kan. Je moet hierbij dus ook strategisch nadenken. Ga ik kleine getallen ook meteen al naar beneden doen? Of is het slim om die nog even te bewaren voor als ik niet zoveel punten gooi?

- Want stel je hebt de getallen 1, 2, 3, 5, 7, 8 en 9 al naar beneden (zoals op bovenstaand plaatje). Je hebt dan nog de getallen 4 en 6 over. Je gooit met de dobbelsteen en je gooit 2 en 3. Dan heb je de volgende opties:

* 2 + 3 = 5, dus je mag de 5 naar beneden doen (maar dat is hij al).

* je hebt 2 en 3 gegooid, dus beide getallen mogen naar beneden (maar dat zijn ze al).

* je hebt 2 en 3 gegooid, je mag ook één van deze getallen kiezen om naar beneden te doen. Dus of 2 of 3 (maar dat zijn ze al).

Je kunt nu dus niet meer. Dan moet je de punten bij elkaar optellen die nog over zijn. In dit geval zijn dat 4 en 6, dus 4 + 6 = 10 punten.

- Nu gaan alle getallen weer naar boven en mag het volgende kind spelen. Lukt het dit kind om minder punten dan de ander te scoren? Wie de minste punten overhoudt heeft het spel gewonnen.

bottom of page