top of page

Sint en Piet glas in lood


Hoe tof zijn deze glas in lood Sintjes en Pietjes? Op Pinterest kwam ik veel van deze ideeën tegen, maar eigenlijk is het een opdracht voor de bovenbouw. Waarbij de kinderen zelf een Pietje of Sint ontwerpen voor hun glas in lood raam. Hierbij moeten ze er natuurlijk wel rekening mee houden dat alles met elkaar verbonden moet worden. Uiteraard veeeeeeeeeeel te moeilijk voor voor de onder-/middenbouw, maar ik vond ze zo cool! Toen ben ik zelf aan het ontwerpen geslagen. Ik heb een bestaande kleurplaat omgetoverd tot glas in lood opdracht. Zo kon ik deze opdracht toch uitvoeren met mijn groep 3/4. Ik was super benieuwd naar het resultaat, want het blijft wel een klusje waarbij veel concentratie nodig is, maar ik ben super blij! Want zeg nou zelf, dit staat toch vrolijk op de ramen?

Hieronder leg ik je uit hoe ik deze opdracht met mijn klas heb gemaakt en kun je ook de sjablonen downloaden.


Wat heb je nodig?

- Sjabloon van Sint of Piet (hieronder te downloaden)

- Zwart papier

- Verschillende kleuren vliegerpapier

- Prikmat en prikpen

- Schaar en lijmHoe ga je te werk?

- Print het sjabloon van Sint of Piet uit op zwart A4 papier. Je kunt dit gewoon printen!! Er verschijnen dan zwarte lijnen op het zwarte papier, als je dit goed in het licht houdt is het gewoon zichtbaar.

- Voor de duidelijkheid heb ik kruizen gezet in de vakken die eruit moeten worden geprikt. Zo is het voor de kinderen makkelijker te herkennen. LET OP: De kinderen prikken het gezicht van de Sint of Piet eruit, maar hebben daarna dan nog wel de ogen/neus/mond nodig. Die kunnen ze uitknippen of prikken en plakken ze later op het vliegerpapier. Zijn kinderen dit in de tussentijd kwijt geraakt? Laat ze dan zelf ogen/neus/mond maken van zwart papier.

- Laat de kinderen de vakken uit de Sint of Piet prikken. Ze moeten dit wel heel voorzichtig doen, maar zo leren ze ook rustig aan te prikken en vooral te ritsen. Als ze hier te wild mee aan de slag gaan dan maken ze het sjabloon stuk. Opzich geen groot probleem, want als je er vliegerpapier achter plakt zit het zo weer vast.

- Als alle vakken uitgeprikt zijn kan het vliegerpapier erachter worden geplakt. Leuk is dan om in elk vak voor een andere kleur te kiezen.

- Daarna leuk om de ramen hangen en stralen dat deze glas in lood knutsels dan doen!

Download de sjablonen hier

Glas in lood Sint
.pdf
Download PDF • 55KB

Glas in lood Piet
.pdf
Download PDF • 57KB
bottom of page