top of page

Getal van de dag

De basisvaardigheden van rekenen zijn onwijs belangrijk. In groep 3 zijn we veel bezig met het aanleren van de basisvaardigheden. Denk bij de basisvaardigheden aan het splitsen van getallen, werken met dubbelen/halveren, kennen van de verliefde harten/10-vriendjes, plus- en minsommen onder de 10 vlot kunnen uitrekenen, de volgorde op de getallenlijn kennen, etc. Deze vaardigheden zijn zo belangrijk voor het verdere rekenen. Als je deze vaardigheden niet voldoende beheerst is het rekenen in groep 4 best pittig. Kortom, belangrijk om goed te blijven oefenen met de basisvaardigheden!

Het getal van de dag is hier een goede oefening voor.


Elke dag oefenen de kinderen de basisvaardigheden met een ander getal. Wat ik belangrijk vind is dat dit een makkelijke oefening moet zijn, waarbij de kinderen oefenen met die basisvaardigheden. Ik vind dat de kinderen zelfstandig met deze opdracht aan de slag moeten kunnen, dus het werkblad moet duidelijk zijn voor de kinderen. Op internet zijn verschillende werkbladen te vinden. Ik heb er wat uitgeprobeerd, maar merkte dat het voor de kinderen toch nog niet helemaal duidelijk was wat ze moesten doen. Dit waren vaak lege bladen waarbij je dan zelf een getal kon invullen. Maar als je dan het getal 11 invult en er staat: wat is de helft? of -15, dan kan dit natuurlijk niet. Dat bracht wat verwarring bij mijn kinderen.

Daarom heb ik zelf werkbladen gemaakt waarbij iets meer informatie staat, zodat de kinderen deze bladen goed zelfstandig kunnen invullen. Ik vind het belangrijk dat ze elke dag even stilstaan bij een getal en oefenen met die basisvaardigheden. Ik zie dat de kinderen nu met plezier met deze bladen aan de slag gaan.

Elke dag leg ik een nieuw blad bij de kinderen op tafel, die aan het eind van de dag af moet zijn. In groep 3 ben ik gewoon begonnen bij het getal 1, in groep 4 bij 11. Ik heb nu bladen gemaakt van 1 t/m 20.

Download de werkbladen hier


Getal van de dag 1 tm 10
.pdf
Download PDF • 80KB

Getal van de dag 11 tm 20
.pdf
Download PDF • 79KB

bottom of page