Bewegend splitsen tot 10


Het splitsen is in groep 3 een belangrijk onderdeel van het rekenen. Het is fijn als de kinderen de getallen goed kunnen splitsen. Dit zorgt ervoor dat het rekenen sneller en soepeler verloopt. Het optellen en aftrekken gaat dan een stuk makkelijker, ook als ze straks veel ingewikkeldere sommen moeten uitrekenen.

Dit is een leuke oefening om de splitsingen tot 10 op een bewegende manier te oefenen. Vanwege het weer heb ik deze opdrachten in de gymzaal gedaan, maar ze zijn uiteraard ook leuk om op het schoolplein te doen bij mooier weer. Daar hoef je dan minder aan voor te bereiden. Geef de kinderen gewoon stoepkrijt en laat ze lekker hun gang gaan.

In de gymzaal kun je de oefening als volgt doen:

- Maak kaartjes met de getallen 0 t/m 10. In deze opdracht heb ik ervoor gekozen om kaartjes te maken en te lamineren, zodat ze wat langer mee gaan (hieronder te downloaden). Je kunt ze natuurlijk ook gewoon op een (stevig) papiertje schrijven, dat kost iets minder voorbereidingstijd.

- Maak op grote vellen de T-splitsingen tot 10. Als je deze opdracht op het schoolplein doet is het handig om vooraf even de T-splitsingen op het schoolplein te tekenen met stoepkrijt.

- Leg de grote vellen verspreid door de zaal.

- Laat de kinderen kaartjes uit de bak pakken waarbij ze de juiste splitsingen maken. Dit kun je op twee manieren doen. Je kunt ze kaartjes laten zoeken bij een bepaald cijfer, dus twee kaartjes die samen 5 zijn. Maar je kunt ze ook blind twee kaartjes laten pakken en dan kijken van welk getal dit een splitsing is. Kortom, ideeën genoeg!

Download de getalkaartjes hier

Kaartje 0

Kaartje 1

Kaartje 2

Kaartje 3

Kaartje 4

Kaartje 5

Kaartje 6

Kaartje 7

Kaartje 8

Kaartje 9

Kaartje 10

Klik hier als bovenstaande linkjes niet werken

Kaartje 0

Kaartje 1

Kaartje 2

Kaartje 3

Kaartje 4

Kaartje 5

Kaartje 6

Kaartje 7

Kaartje 8

Kaartje 9

Kaartje 10

#splitsen #splitsoefening #bewegendrekenen #bewegendsplitsen #splitsentot10