top of page

Planeten van papier maché

Één van de opdrachten bij de eerste les van het thema Ruimtereizigers is het maken van planten van papier maché. Ik vond het nogal een uitdaging met groep 3 en 4, maar het is gelukt en het resultaat is toch wel echt heel leuk! Hierbij deel ik mijn tips en tricks met jullie.




Wat moet je regelen?

- Ouderhulp! Vraag zoveel mogelijk ouders om te komen helpen bij deze activiteit. Dat scheelt ontzettend veel in de organisatie.


- Maak voldoende lijm klaar! Voor een klas van 25 kinderen heb je wel 12 liter lijm nodig. Dat lijkt veel, maar ik heb echt veel lijm bij moeten maken tijdens de activiteit.


- Stevige ringen (van echt dik papier!) waar de ballonnen op kunnen drogen




Wat heb je nodig?


- Kranten


- Eventueel witte papieren handdoekjes of wc papier voor de buitenste laag


- Ballonnen


- Behangerslijm


- Eventueel karton om de ring van Saturnus te maken


- Waterverf


- Kwasten


Hoe ga je te werk?

- Laat de kinderen van tevoren goed bedenken welke planeet ze willen maken en hoe groot die dan moet zijn.

- De kinderen blazen nu de ballon zelf op en maken voor zover dat lukt een knoopje. Lukt het knoopje niet help dan, of laat de hulpouders helpen.


- Laat de kinderen nu stroken scheuren van de kranten.


- Alle stroken gescheurd? Dan gaan de stroken door de lijm. De kinderen maken zo wel 2 of 3 lagen om de ballon heen. De lagen hoeven niet helemaal goed glad te zijn, dat zijn planeten ook niet!


- Omdat de planeten geschilderd gaan worden is het fijn als je goed op de buitenste laag kunt schilderen. Daarom hebben wij nog één laag met papieren handdoekjes om de ballon gemaakt.


- Maak je saturnus? Dan is het leuk om nog wat papier maché om een kartonnen ring te plakken. Ook hier doe je dan 2 of 3 lagen papier omheen.


- Laat alles nu goed drogen! Dit duurt echt wel een week. Draai de planeten geregeld om zodat alle kanten goed kunnen drogen. Ook het drogen van de ringen duurt een tijd. Ze lijken eerst heel slap, maar als ze opgedroogd zijn worden ze weer stevig.


- Planeten allemaal droog? Dan kan je gaan beginnen met schilderen! Ik heb gekozen voor schilderen met waterverf. Dit gaat heel goed op het witte papier. Het geeft geen grote klodders en droogt gemakkelijk.


- Is de planeet helemaal beschilderd? Maak er dan als leerkracht een touwtje aan. Ik heb het touwtje gemaakt aan het tuutje van de ballon. Lukt dat niet? Maak dan een klein gaatje in het papier maché en doe daar een touwtje door. Je hoeft de ballon opzich niet stuk te maken.


- Nu is het leuk om de planeten aan het plafond te bevestigen. Wij hebben plafondplaten waar dit makkelijk aan kan. Ik heb aan de andere kant van het touwtje een paperclip bevestigd en die tussen de plafondplaten geschoven.


- Heb je nog een ring? Hang die om je ballon heen. Lukt dat niet maak de ring dan kleiner, zodat hij wel op de ballon blijft hangen.



















bottom of page